• Registracija
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

  2,127 pitanja

  2,268 odgovora

  3,283 komentara

  2,721 korisnika

  DHD i audio aplikacije

  0 glasa/ova
  DHD kupljen u Telenoru sa Android 2.2 na kome ne radi ni jedan call recorder.Moj glas snimi dobro a sagovornik se jedva čuje.Ako je bluetooth slušalica uključena kada ja pozovem radi kao i bez slušalice ali kada primam poziv sagovornik me ne čuje jer je na slušalici isključen mikrofon.Sličan problem ima kada se razgovara preko Skype-a,posle nekoliko sekundi izobliči se ton u oba smera tako da od razgovora nema ništa.Moje veliko razočarenje je i da ne postoji opcija poziva glasom.Stvarno velika šteta da ovakav uređaj ne može to što je obična Symbian Nokia mogla.Za druge marke ne mogu da pričam jer sam koristio skoro isključivo Nokie i sada me je na kupovinu HTC-a naterao najveći displej.
  pitano Apr 11, 2011 u HTC Desire HD od vlaman (200 poena)

  1 odgovor

  0 glasa/ova

  Ovo je poznat problem ne samo na DHD-u, mnogi Android uređaji (uglavnom znam za HTC) ovo ne omogućuju. Neke od aplikacija uspevaju da premoste ovaj problem, kao npr AllCallRecorder koji uspeva da snimi super glas vlasnika telefona, dok je drugi kraj jako tih. Isto tako i kad se koristi interfon. Custom Kernel-i su postojali za HTC Hero koji su ovo uspevali da zaobiđu menjanjem vocpcm drajvera, ali nisam se previše upuštao u to, tako da ne mogu da potvrdim da li su i uspešni.

  Što se tiče samog mikrofona, on radi odlično posle apdejta na 1.72 OTA apdejt, jer u njemu stiže i novi Radio u kom je pojačan zvuk na zvučniku, kao i sam mikrofon. Ja koristim poslednji Radio, sad ne znam tačno broj, i sa njim mi sve aplikacija koje koriste audio rade perfektno, čak i ne smem da držim pojačano do kraja jer počinje da krči. Dok ovo nije bio slučaj sa originalnim ROMom.

  Skype mi takođe radi odlično, čak bolje od PC slušalica i mikrofona. Zvuk je kristalno jasan. Isto tako snimanje sa Recordroid aplikacijom i nekim sličnim aplikacijama je super. Jedino što sam primetio je da pri snimanju kamerom posle 20 i više minuta mi se jednom desilo da zvuk kompletno bio stišan.

  Opcija poziva glasom? Nisam siguran na šta misliš. Imaš aplikaciju Voice Dialer koja je sastavni deo svakog Android operativnog sistema. Pored pozivanja glasom može i da otvara aplikacije i mnoge druge stvari.

  Inače snimanje razgovora je u nekim zemljama protivzakonito, pa je moguće da je i zbog toga ova opcija izostavljena.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_recording_laws

  a i kod nas je izgleda protivzakonito ukoliko se snima bez odobrenja druge strane:

  Prema mišljenju Beogradskih advokata, snimanje telefonskog razgovora bez obaveštavanja ili pristanka sagovornika može se u Srbiji podvesti pod krivično delo. U Krivičnom zakonu Srbije u članu 70 navodi se: "Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine". Jednaka kazna preti i osobi koja "omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana odnosno tonski snimana".

  odgovoreno Apr 11, 2011 od eboye (49,490 poena)
  izmenjeno Apr 11, 2011 od eboye
  Što se zakona tiče "snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena" po meni odnosi se na prisluškivanje i tek onda eventualno zloupotreba a kada mene neko pozove onda je razgovor namenjen meni ali to je sada ne bitno.Poziv glasom kod N95 je slućio za brzo biranje,kažeš ime iz imenika i to se ime poziva.Ima i opcija pozivanja aplikacija ali to nisam koristio.Poziv glasom i snimanje razgovora nisu neki moj hir nego su svakom ko vozi i hoće da telefonira potrebni.Na primer mi neko naručuje robu ,vozim i posle preslušam razgovor i posao je završen bez zaustavljanja i zapisivanja ili "molim vas pozovite me za 2 sata biću kod kuće".Što se tiče call recorder-a odličan i jednostavan je Ultimate voice recorder a najsvestraniji ja Sanity ali problem je sa HTC-om jer drugar sa Wildgire ima isti problem.

      Kao iskusan Andriod poznavaoc šta mi predlažete konkretno da uradim ili možete vi?

  Pošto me je tematika zainteresovala, naišao sam da za naprednije telefone trenutno postoje sledeće modifikacije koje "uspešno" rade:

  Za Samsung Galaxy S je modifikovana aplikacija phone.apk i može da snima razgovor u oba smera: http://www.xda-developers.com/android/record-your-calls-with-ease-with-call-recording-control/

  Za HTC Desire postoji rešenje preko modifikacije nekoliko fajlova

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=993793

  Stariji modeli su rešeni ubacivanjem drajvera i premošćavanjem poziva.

  Desire HD je dosta nov model, tako da još uvek nema developera zainteresovanih na ovu temu sa DHD telefonom.

  Međutim, vidim da se radi na tome, dosta nade se polaže u MIUI ROM koji ovo ubacuje kao default opciju za neke telefone.

  Jedino što preostaje je da sačekaš da se Desire HD popularizuje među developerima ... što mislim da neće dugo trajati (par meseci).

  U svakom slučaju, ova funkcionalnost nije izvodljiva bez root-ovanja i Custom ROM-ova. Jer koliko čitam pametni telefoni generalno ne podržavaju ovakvu funkcionalnost (Android, iPhone, Blackberry ...).

  Ja ću nastaviti da nadgledam ovu temu, pa ako nešto više saznam, sigurno javljam, i verovatno ako se pojavi neko rešenje koje sigurno radi, napisaću i uputstvo.

  Trenutno sve aplikacije koje rade snimanje su zasnovane na principu snimanja preko mikrofona a uključe speakerphone, zbog toga je glas sa drugog kraja "žice" tiši. Ovo je pogotovo problem ukoliko je prostor u kome se snima bučan, što je slučaj buke u saobraćaju pri vožnji automobilom.

  Sad naglas razmišljam: možda bi rešenje bilo da se bluetooth slušalica premosti tako da se na eksterni uređaj snima i zvuk sa mikrofona i sa slušalica. Ali to bi sigurno povećalo uređaj i sigurno nije adekvatno rešenje.

  U svakom slučaju, čim se pojavi neko rešenje, javljam!

  Pored najbolje volje nisam uspeo da nađem Voice Dialer na mom HTC-u.
  Ako nemas Voice Dialer vec instaliran na telefonu, pronadji neku aplikaciju u Marketu kucajuci Voice Dialer, evo ja sam nasla par... mada imam Voice Dialer na telefonu.
  Hvala na odgovoru,probao sam i jedini za koji može da se kaže da radi je Choice Dialer Plus Free ali sve je to jedno veliko ništa u poređenju sa Nokiom.Možda ću nekome ići na živce sa pričama o Nokiji ali teško je da se naviknem na nešto što prilično košta a ne zadovoljava.Koliko sam razumeo treba moj HTC prvo da root-ujem (otključam)    pa posle toga da probam da uradim ono što mi je eboye savetovao,Custom room.Ako neko ima neki drugi predlog ili pozitivno iskustvo,otvoren sam.

  Evo uspeo sam da namestim snimanje u oba smera, radi savrseno.

  Potrebno je da imas root-ovan telefon i instaliras ovaj kernel, u tredu imas i ROMove sa kojima je kompatibilan.

  Aplikacija koju sam probao i koja radi besprekorno je CallRecoder koju mozes skinuti sa istog treda. Pa srecno sa snimanjem ;)

  css adaptation by ::eboye::
  ...