• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes

    0 glasa/ova

    Postovani,

    Konacno se i ja odlucih da (nakon dve i po godine koliko koristim ovaj telefon) odradim root i ubacim cyanogenmod 7.2 na njega. Za ovih nedelju dana sam prezadovoljan koliko mi bolje i brze radi telefon, bez bagova, mnostvo podesavanja i, zapravo tek sad vidim prednosti rootovanja telefona i ubacivanja custom romova u odnosu na stock romove. Shvatih da je trebalo to mnogo pre da uradim. Imao bih samo par pitanja, doduse tri razlicite stvari su u pitanju, ali rekoh da ne razdvajam temu. Ako treba razdvojicu. image

    1) Najpre, imam utisak (ovo je za sada jedina zamerka koju sam pronasao za Cyanogenmod) da mi zvono poruke mnogo tise radi nego na originalnom stock romu sa HTC Sens-om. Desava mi se da kad sam na bucnoj ulici, i kad ga drzim u dzepu, da ga ne cujem iako je u podesavanjima pojacan do maksimuma. Privremeno sam resio ovo tako sto sam stavio da vibrira paralelno sa zvukom, pa onda znam da mi je stigla poruka, ali bih voleo da saznam da li postoji neki nacin da se to jace cuje? Kao sto rekoh cini mi se (mozda je subjektivno) da je na HTC Sensu bilo glasnije.

    2)Kada instaliram neku aplikaciju sa google-play-a ili prebacujem bilo sta sa kompjutera na mobilni i obrnuto, sve vreme se cuje zvuk kao kad stize poruka, osim kad prebacim na silent profile. Da li ovo moze posebno da se iskljuci, ubih se da nadjem to podesavanje, ali ga ne vidim nigde? Svasta nesto sam pogasio, vezano za notifikacione zvukove, ali ovaj svira i dalje.

    3) Da li je moguce iskljuciti zvuk prilikom slikanja (shutter - ako sam dobro napisao) a da ne mora telefon da se prebacuje u silent profile?Ne vidim ovo podesavanje u opcijama kamere. Ili da skinem drugu aplikaciju za kameru, a da obrisem fabricku, posto imam aplikaciju link2sd sa kojom sam vec obrisao dosta sistemskih aplikacija, koje nisam koristio nikad, ni na starom romu, a stajale su na telefonu bespotrebno.

    4) Vidim da u recovery mod-u ima neka opcija WIPE BATTERY DATA ili tako nesto. Zanima me cemu sluzi?Citao sam na nekom forumu da navodno kada se uradi WIPE BATTERY da se time produzava trajanje baterije, ali da postoji neka procedura da mora da se vise puta puni do 100%, pa valjda 3-4 dana da se saceka da se spusti na 15-20%, pa da se ponovi postupak, i da se tek onda uradi WIPE BATTERY. Nesto nemam vremena bas za sve to, posto cesto nisam kod kuce, a treba mi telefon stalno. Da li mogu da uradim taj WIPE BATTERY DATA bez tih ucestalih punjenja, i sta bih dobio sa time?
    5)Poslednje pitanje, vezano za S-ON i S-OFF. Otkljucao sam bootloader (predpostavljam da ne bih mogao da rutujem telefon i da ubacim cm7), i kad udjem u bootloader, stoji da je UNLOCKED, ali da mi je S-ON. Da li bi bilo dobro da uradim S-OFF, i da li mogu to da uradim sada, a da ne moram ponovo da instaliram cm7? I da li postoji neko jednostavno uputstvo za S-OFF za moj HTC Desire S, a da ne moram da downgrade-ujem H-BOOT verziju na 0.98.0002?

    HVALA UNAPRED
    SRDACAN POZDRAV
    MILOS image

    closed with the note: Reseno pitanje kalibracije i gasenja zvuka prilikom prebacivanja datoteka sa kompjutera na mobilni i obrnuto, ostala du jos dva koja cu izdvojiti zasebno.
    in HTC Desire S by (300 points)
    reshown by
    0
    Da se i ja nadovežem na pitanje pod brojem 4:

    Root-ovala sam telefon prestigio 4055 DUO pomoću aplikacije Framaroot, opcija Boromir. Sve radi kako treba i savršeno je, ali imam slično pitanje u vezi baterije. Naime jedna aplikacija mi pokazuje da je baterija kapaciteta 1000 mAh Li-ion, a treba da bude 2500 mAh  Li-po. Zbog baterije sam se i odlučila da kupim baš ovaj telefon. Pokušala sam sa nekim aplikacijama za kalibraciju baterije ali nisam ništa dobila, pa me zanima da li postoji mogućnost da ručno (ili kako je već) obrišem fajl sa podacima baterije, uradim novu kalibraciju i konačno dobijem od baterije ono što bi tebalo da da.

    Hvala na odgovoru, srdačan pozdrav
    0
    Mislim da mogu da ti pomognem oko kalibracije baterije, tacnije brisanja tog fajla sa podacima baterije, posto sam u medjuvremenu nasao resenje za to (odradio sam kalibraciju i produzilo se trajanje baterije sa pola dana-dan na najmanje 2 cela dana, sa umerenim koriscenjem interneta, ponekom fotografijom i naravno pozivima i porukama). Imam utisak da bi moglo uz jos umerenije koriscenje i da gura do 3-4 dana, ali ja ga stalno nesto cackam u poslednje vreme, isprobavam razne aplikacije itd (zabavno je od kad sam ubacio cyanogenmod ;)), i punim ga  svaki drugi dan, sto je za ovaj telefon (HTC Desire S) pojam, kad se setim koliko je kratko trajala baterija (desavalo se da punim i po dva puta na dan). U svakom slucaju baterija mi je preporodjena posle kalibracije (star telefon dve i po godine, znaci dosta koriscen).

    Da predjem na stvar Ivančice:

    Dakle postoje dva nacina kalibracije: moze iz recovery moda da se uradi wipe battery, a moze i pomocu aplikacije koju skines sa google play-a, a zove se battery calibration ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nema.batterycalibration ) .
    Kad je instaliras i otvoris, na njoj imas uputstvo za kalibraciju, ali predpostavljam da je isti postupak ako se radi i iz recovery moda (ovo nisam siguran 100%, tako da primi sa rezervom).

    U svakom slucaju, po meni je cak i lakse da se uradi preko aplikacije, ne moras da ulazis u recovery mod. Ja sam tako odradio, pa cu ti objasniti, vrlo je jednostavno.

    Ima tri postupka (treci nije neophodan, ali pise u aplikaciji da se preporucuje, ja sam ga uradio, zlu ne trebalo ;)) :

    1)Ispraznis telefon do kraja (dok se ne ugasi skroz)

    2)Napunis ga do kraja (do 100%), i dok je jos na punjacu, ukljucis aplikaciju, pokrenes BATTERY CALIBRATION (ili tako nekako, u svakom slucaju videces, veliko dugmence na kome pise CALIBRATION) kad zavrsi (2-3 sekunde je trajalo kod mene) iskljucis telefon sa punjaca

    3) Koristis telefon normalno, ali je pozeljno da se jos jednom isprazni do kraja i napuni do 100% bez prekida, i to je to. Kako rece neko UZIVAS U DUZEM TRAJANJU BATERIJE I MANJIM RACUNIMA ZA STRUJU ;).

    Jos nesto, kalibracija se preporucuje, ustvari trebalo bi je raditi kad god ubacis neki CUSTOM ROM. Doduse ja to nisam znao, tako da sam vec neko vreme korisitio Cyanogenmod 7.2, ali sam uradio kalibraciju bez problema.

    Nadam se da ce ti pomoci ovaj mali tutorijal

    I srecno KALIBRISANJE... ;)
    POZDRAV
    0
    Hvala ti puno na odgovoru. Kalibraciju sam isprobala, kao što sam napisala, sa nekoliko aplikacija i ni jedna nije dala rezultat, što znači da je u nečemu drugom problem. U rekoveri modu nisam našla opciju WiPE. Pretpostavljam da je greška u novoj verziji firmware-a. U opisu prethodne verzije stoji da su nešto u vezi baterije popravili, ali su kasnije izgleda to opet u najnovijoj verziji pokvarili :-(. Ne mogu da vratim staru pa mi ostaje da patim dok se ne smiluju da to isprave. U recovery modu nisam našla opciju wipe battery.

    Na prethodnom telefonu je baterija sa dva, uz kalibraciju držala skoro 4 dana.

    Pozdrav
    0

    Kod mene postoji. Imam instaliran clockwork recovery. Ajd pogledacu tacno kako se dolazi do opcije wipe battery. Nije mi telefon trenutno pri ruci. Cim budem pronasao, javljam.

    Hm, kod mene se inace produzilo trajanje baterije na dva dana sa solidnim korisecenjem interneta, sto je super, medjutim zadnjih par dana ponovo mi jako kratko traje baterija, sad cu sacekati da se napuni do 100%, pa cu ponovo da uradim kalibraciju, mozda cak i iz recovery mod-a, pa javljam da li ima nekog pomaka, i da li je uspelo. S' tim sto ovog puta kad uradi kalibraciju necu ga pustati ponovo da se isprazni do kraja, pa da napunim jos jednom do 100%, kao sto sam uradio prosli put, nego cu da ga koristim normalno i da krenem da ga punim kad bude najmanje na imedju 15 i 20%.

    POZDRAV smiley

    0
    Kod mene na HTC Desire S, kad udjem u recovery, opcija Wipe Data se nalazi u Advanced ma dnu pocetnog (glavnog) menija recoveryja. Trebalo bi da je svuda isto, barem ako imas CLOCKWORK RECOVERY. Upravo odradio kalibraciju iz recovery-ja, videcemo kako ce se ponasati narednih dana sa potrosnjom.

    POZDRAV
    0
    Dakle ovako. Prvi utisak posle jednog dana koriscenja da je baterija definitivno jos bolja sto se trajanja tice nakon kalibracije iz recovery moda (neuporedivo bolje u odnosu na ono kad sam radio kalibraciju preko BATTERY CALIBRATION aplikacije -  tim pre sto kad sam sledeci put punio bateriju, curila je nenormalno nakon toga, imam utisak da je trajala jos krace nego pre kalibracije). Evo, drugi dan, pozivi, sms i internet i drzi na 82%, sto je ogroman uspeh za HTC Desire S. Jedva cekam da probam kako ce se ponasati kad budem koristio i navigaciju koja jede bateriju. Sad me jos samo zanima sta ce biti nakon sledeceg punjenja, da li ce se nastaviti ova ekonomicnost potrosnje, ili ce opet po starom... OVO JE TRENUTNO IDEALKA ZA DESIRE SAGU
    0
    - blago tebi :-). E, probaću i ja. Dajem joj još jednu šansu upravo sa običnom kalibracijom. Mene zbunjuje to što se ponaša krajnje nenormalno. Napuni se na 100 %, zatim u roku od pola sata padne na 89 i posle drži relativno da kažem normalno jedan dan, mada je to izuzetno malo za kapacitet od 2500 mAh.

    Ako je posle tih pola sata kada padne na 89 dopunim do 97 %, onda tek za 2 - sata padne na 89?!

    Došla sam do zaključka da je to neki bagić u firmwareu-u.  prethodnom je izgleda koliko sam mogla po forumuma da pročitam to bilo sređeno. Sa novim update-om se izgleda opet poremetilo. Ovaj telefon imam tek 12 dana, i nikada mi se do sada ništa slično sa baterijama nije dešavalo, a vala sam ih se namenjala baš, na svaka 2 meseca.(mislim, ne menjala baterije nego telefone)
    0
    Drzim fige ... ;)

    Ja i dalje nisam provalio kako da iskljucim ovaj iritirajuci zvuk koji se ponavlja i ponavlja kad skidam neku aplikaciju sa google play-a... ?

     

    I kako da odradim (tj. da li mogu da odradim) S-OFF bez downgrade-a HBOOT verzije, posto svi linkovi ka alatima za downgrade su mrtvi...

    Cudno da mi je BOOTLOADER UNLOCKED (radio sam doduse otkljucavanje preko HTC DEV sajta, a tu ne mora da se radi downgrade HBOOT-a), a da nisam dobio S-OFF.
    0
    Shvatio sam zasto mi nije uspela kalibracija sa aplikcijom Battery Calibration, moj telefon nije kompatibilan sa ovom aplikacijom
    0
    :-). Ja sam moj prestigio 4055 rutovala pooću aplikacije Framaroot, opcija Boromir. jedan klik i gotovo. nema otključavanja, zaključavanja, muvanja.

    Nemam instaliran busybox i ne znam da li će CLOCKWORK RECOVERY raditi na mom telefonu s obzirom na to da ga nema na spisku aparata na kojima CLOCKWORK RECOVERY radi.

    Kako si ustanovio da ti fon ne podržava battery kalibraciju?

     

    Ne radi :-(
    0


    Ja sam svoj bootloader otkljucao preko nekog htc dev sajta (sajt iskljucivo za HTC telefone) i na spisku podrzanih nije bilo mog telefona, cak je stajao HTC Desire koji je prethodnik mog telefona, ali je bila na dnu liste opcija ALL SUPPORTED DEVICES, kliknuo sam tu i uspeo da otkljucam. Ali ne mogu da se setim koje sam uputstvo koristio za flesovanje clockwork - a. U svakom slucaju bilo je na ovom sajtu pod tutorijali pa za svaki telefon posebno objasnjena svaka stavka, i odradio sam sve, samo nisam dobio S - OFF.

    A sto se tice kalibracije, kada sam u aplikaciji Battery Calibration pokrenuo kalibraciju izaslo mi je da mi uredjaj nije kompatibilan sa aplikacijom, i nesto da mi nedostaje neki bin. fajl (sama aplikacija je prijavila to). Uklonio sam aplikaciju i odradio wipe iz recovery-ja i to je to. Radi baterija kao sat ;)
    0
    Opet da kažem blago tebi. Kod mene neće CLOCKWORK RECOVERY da radi nije kompatibilan... Sad je izdržao 30 sati ali to je opet malo. Pokušavam sa još jednom aplikacijom pa ako ni to ne uspe ili ću morati da se pomirim sa situacijom ili da kupim novu bateriju. I dalje me zbunjuje što jedna od aplikacija kaže da baterija ima kapacitet 1000mAh. umesto 2500. :-(
    0
    Da, to je malo cudno. Nisam bas neki veliki strucnjak, ali cini mi se da bi mogao cak da bude i neki bug u samom androidu (ili je losa aplikacija, pa daje laznu sliku o bateriji). Meni se desavalo recimo sa fabrickim HTC Sens-om, pre nego sto sam rutovao i ubacio Cyanogen, da mi pokaze da baterija (bukvalno prevedeno) uopste ne postoji kad odem u specifikacije telefona (about phone u settings), a ikonica za bateriju postane siva i pojavi se uzvicnik (pri tom telefon radi potpuno normalno ). Vise mi se to ne desava, kao ni ona iznenadna gasenja telefona.  Evo posle kalibracije smanjila se potrosnja baterije (kad pogledam koliko sta trosi - display, standby itd) za 50%. Znaci ako je pre display pokazivao npr. negde 86% u proseku, sad je na 36% sa istim osvetljenjem. ;). U praksi to izgleda ovako, telefon sam jutros skinuo sa punjaca, i baterija mi jos uvek nije pala ispod 95% (doduse danas ga nisam puno koristio, malo interneta, par poruka i poziva). Juce sam ga koristio skoro ceo dan, posto sam morao nesto da formatiram sd karticu, pa sam vracao podatke i aplikacije koje su bile na njoj, malte ne ceo dan mi je bio da kazemo aktivan display, i tek uvece je zavapio za punjacem (20%) (ranije bi se to desilo vec nakon nekih 5-6 sati i to nakon mnogo manjeg silovanja telefona nego juce).

    PS. Doduse koliko sam video tih 30ak sati i jeste neki prosek za android telefone (ustvari da ne lupam, ne znam da li je prestigio android ili drugi operativni sistem), ali stvarno to je malo. Eto, meni se pre desavalo da ga punim i po dva puta dnevno, da me ne bi izdao kad izadjem iz kuce, i stalno sam morao da kalkulisem koliko cu sta da koristim. A sad je opustencija, ako nastavi sa ovim prosekom ;)

    SRECNO TI BILO, STA DA TI KAZEM.

    POZZ

    M
    css adaptation by ::eboye::
    ...