• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    Sta se sve brise kada se na telefonu uradi Wipe? Procitao sam da bi nakon instalacije custom rom-a trebalo da uradim wipe, da bi neke opcije bolje radile, pa me zbog toga interesuje sta se sve brise tom prilikom....

    Uradio bih i Battery Calibration, ali ne znam da li bi to bilo bolje pre ili posle wipe-a?

    Unapred hvala!
    in Recovery i particije by (150 points)
    recategorized by

    2 Answers

    0 votes

    WIPE je zapravo funkcija za brisanje određene particije ili nekog foldera. Nije u pitanju samo jedan WIPE, ima ih više:

    WIPE data briše sve aplikacije i njihova podešavanja (sistemske aplikacije se ne brišu, ali njihova podešavanja da) - ovo je zapravo i opcija factory reset

    WIPE cache briše sav cache na telefonu, znači sve "temp" fajlove koje aplikacije kreiraju tokom svog rada. Ovo ja s vremena na vreme radim, ne gube se nikakvi podaci, ali zna da ubrza rad telefona, pošto oslobodi dosta mesta.

    WIPE dalvik cache briše dalvik cache koji je zapravo kešira delove aplikacija koje se najčešće koriste kako bi se svaki sledeći put brže pokretale (nešto poput prefetch data na Windows-u). Ovim se takođe ne gube nikakvi podaci, ali nakon brisanja dalvik keša ROM se prvi put podiže mnogo sporije.

    WIPE battery stats briše log potrošnje baterije. O vome možeš pročitati u ovom tekstu.

    E sad, kad šta treba raditi. Wipe Data, Cache i Dalvik Cache je neophodno uraditi ukoliko se instalira drugi Custom ROM, npr. Prelaziš sa Stock ROM-a na Cyanogen, ili sa Cyanogena na MIUI itd. Takođe i ako se prelazi sa na noviju verziju ROMa, npr. CM6 na CM7 i sl. kao i ako je developer ROMa to naglasio.

    Ukoliko se telefon počne bagovati iz nekog razloga, uvek je najpametnije uraditi WIPE cache i dalvik, jer na ovaj način se ne gube podaci, a otklanja se dosta potencijalnih problema nastalih keširanjem.

    Wipe battery stats, pročitaj u onom tekstu, ali ukratko: nakon instalacije novog ROMa i ukoliko se indikator baterije ponaša čudno. UVEK i samo UVEK kada je puna baterija, jer ukoliko se uradi wipe battery stats na pola baterije može doći do pogrešne kalibracije.

    Eto, nadam se da sam pojasnio

    by (49.5k points)
    0
    Pa onako... Instaliracu ovaj rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1201116&highlight=2.3.7+MiniCM7Pro+v21 na osnovni 2.1, ako mozes pogledaj sta pise u CHANGE LOG-u, zadnja verzija... Nakon instalacije Rom-a, koji mi preporucujes da uradim wipe, posto pise samo wipe? Da li da uradim battery calibration odmah nakon instalacije rom-a, pa onda da uradim wipe ,ili da uradim wipe, pa onda kalibraciju?

    Hvala jos jednom, mislim da ce mi nakon tvog odgovora biti sve jasno...
    0
    Pošto menjaš ROM, onda kao što sam predložio Wipe Data, Cache i Dalvik ... Instaliraš ROM ... podesiš sve ... WIPE battery stats kad se napuni baterija na 100% i to je to. Nemoj samo da zaboraviš da pre svega uradiš backup ROMa ... što je sigurno sigurno je ;)
    0 votes
    Pošto vidim da je ovo dosta posećena tema, evo detaljnog objašnjenja o particijam i vajpovanju:

    http://srbodroid.com/zanimljivosti/edukacija/android-particije-objasnjene-boot-system-recovery-data-cache-i-misc/
    by (49.5k points)
    css adaptation by ::eboye::
    ...