• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    Koji program je najbolji za backup kompletnog rom-a? I jel se on instalira na mob.pa kopira rom na SD kartici,ili je na kopmu?
    Hteo bih da ga prekopiram i da pokusam da ubacim neki drugi ali da ima srpski jezik,i ako neko zna da me uputi gde mogu naci takav rom,jedan sam nasao,ali valjalo bi jos jedan...za svaki slucaj
    in HTC Explorer by (990 points)

    1 Answer

    +2 votes

    "Dakle, šta uraditi pre instaliranja/flash-ovanja Custom ROM-a?

    Prvo moram da napomenem da je za ovo potrebno imati rutovan telefon. Jer se na ovaj način pristupa sistemskim fajlovima operativnog sistema.

    Pošto se flašovanjem ROM-a brišu stari i upisuju novi podaci na internu memoriju telefona, važno je sačuvati podatke na sigurno mesto.

    Za backup SMS-a, MMS-a, Kalendar-a, Poziva, Kontakata, Bookmark-a, Sistemskih podešavanja, Video klipova, Audio zapisa, Fotografija, podešavanja u aplikacijama i igrama ja lično koristim SpriteBackup, međutim, ova aplikacija se plaća ~5$, pa tako verovatno neće biti izbor mnogih, ali na Marketu postoji dosta aplikacija koje ovo mogu da urade. Jedna od njih se zove Backup for root users, lično je nisam testirao, ali vidim da ima prilično dobru ocenu.

    edit: Našao sam i My Backup Pro aplikaciju koja je besplatna i radi odličan posao … stoga preporuka!

    Iako ove aplikacije obećavaju i backup podešavanja u aplikacijama i igrama, ja se ipak najradije odlučujem za Titanium Backup, koji je veoma brz i backup-uje aplikacije na SD karticu zajedno sa njihovim podešavanjima (DATA).

    Kada napravite backup svih podataka koji su vam dragoceni, možete ih sa SD kartice prebaciti na računar, kako bi ste bili 100% sigurni u njihov opstanak."

     

    Pise u jednom clanku na sajtu u vezi instaliranja Custom ROMa, tako da sledeci put pregledaj malo pre nego sto postavis pitanje.

    Sam ROM ces bekapovati NAND Backup-om koji se nalazi kao opcija u ClockworkMod-u ...

     

    NAND : A set of tools that will enable anyone who has root on their Android device to make FULL system backups, in case something goes wrong or you want to try out that new experimental ROM/theme. NANDroid will backup (and restore) /system, /data, /cache, and /boot partitions.

     

    Drug je imao HTC Explorer i mi smo gledali malo po netu i zakljucili ta taj telefon ne postoji jednostavno na diveloperskoj mapi, ne znam kakvo je stanje sad , ali mislim da nije imao ni temu na XDA ni TEMU , a ne sekciju.

    Da sam na tvom mestu jedino bi se oslonio na neke oficijalne, i to ako nadjes....

    by (3.5k points)
    0

    Moram samo da se izvinim za netacnu informaciju koju sam izneo. Ja sam bio u zabludi HTC Pico (Explorer) je mnogo podrzaniji nego sto sam mislio, samo sto nisam gledao kao Pico nego Explorer. Jako sam los... :\

    Evo imas ovde sve: 

    http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=1754

    0
    Ala...uspeli su i da portuju ICS na exploreru,sad pitanje je koliko uspesno bez bagova.
    Hvala na uputstvu,nisam znao da se explorer jos naziva i Pico. Sad treba jos da to sve pregledam,ali bice mali problem zbog eng.ali potrudicu se.
     

    E,sad ...potrebno je da se rutuje ROM da bi mogao da instaliram rom manager(clockworkmod-to je to isto?) uz pomoc kojeg cu kopirati custom rom na sd,je l' tako? I da li je moguce ako ubacim ICS i u nekom slucaju mi se ne svidi,da li mogu da vratim  custom ili neki drugi prethodni ROM,2.3.5?
    Koristio sam pre ovoga symbian pa nije bilo moguce da se downgrade-uje nakon up-grade na noviju verziu softvera.....tek sam sad poceo da citam nesto o androidu i ima dosta toga da se nauci.

    edit: instalirao sam ROM manager 5.0.2.0 i kada klknem na bilo sta,npr buckup custom rom izbaci mi "da morma da imam instaliran clockworkmod recovery instaliran! Instaliraj recovery kroz ROM manager prvo" kliknem isnstal i ponudi mi htc pico...Da li mogu tako da instaliram recovery ili mora onako postupno,prvo da otkljucam bootloader,pa da ubacim recovery,pa superuser?
    0

    I ja sam bio iznenadjen koliko i ti...

    Sudeci po videu, radi kao sat:

     

    Naravno da mora postupno ... to je isto kao da pokusavas da upalis zakljucan auto...spolja.

    Prvo otkljucas bootloader, pa ubacis recovery, pa root, pa onda mozes sta hoces.

     

    Ja da sam na tvom mestu, ja bi' pratio lepo ovu temu:
    http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=20763212&postcount=1

    Jedan lik je lepo rekao: "Using user-level apps to do kernel-level operations is always risky."  koriscenje korisnickih aplikacija za cackanje po kernelu je uvek rizicno - odnosi se na ROMmanager)

    Btw kad smo kod engleskog, pitaj stagod ti nije jasno/ne razumes.

     

    0

    Hvala! Sta mi ne bude bilo jasno pitacu....
    E,nisi mi odg.na ovo pitanje "da li je moguce ako ubacim ICS, i u nekom slucaju mi se ne svidi, da li mogu da vratim  custom ili neki drugi prethodni ROM, npr.2.3.5?"

    0
    Koliko se ja razumem sve to resava jedan RUU ko iz ... ako me razumes. Aj uzdravlje, pa javi sta si uspeo i kako radi...
    0
    Razumeo ;)

    Hvala.....javljam kad budem nesto uradio.
    0
    Uspesno sam ubacio ICS u svoj explorer...za sada radi dobro,ali nekako mi je cudan za razliku od 2.3 OS na kojeg sam navikao. Ima cak i srpski ubavcen i cirilicnu tastaturu,jeste da trosi dosta poruka ali je cool,a moze se prebaci i na eng.ili bilo koju. I imam dosta interne mem.oko 140 mb free....jeste da nema google maps,ali sve se moze instalirati
    Ne bih znao sta jos da dodam,jos ga proucavam
    css adaptation by ::eboye::
    ...