• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes

    U više navrata sam pročitao podatak (u specifikacijama) da telefoni novije generacije poseduju G-senzor. U oblasti podešavanja telefona postoji i opcija kalibracija G-senzora (što sam i učinio na svom HTC-u One S, mada mi nije jasno šta je u stvari dobijeno sa istom). Na sajtovima nisam naišao na posebna objašnjenja.

    Želeći svoje znanje malo proširiti, postavljam pitanja stručnijim i upućenijim:

    1/ Šta je to G-senzor ?

    2/ Koja je njegova namena u telefonu ?

    3/ Da li je to softverski ili hardverski deo telefona ?

    4/ Šta se postiže kalibracijom - podešavanjem istog ? i

    5/ Koje kvarove, probleme možemo očekivati ukoliko isti nije funkcionalan, odnosno čime ih možemo izazvati ?

    Hvala na strpljenju i utrošenom vremenu. Ukoliko niste u fazonu odgovaranja na pitanja, barem me uputite na sajt gde bih mogao zadovoljiti svoju znatiželju.

    in Opšta pitanja by (340 points)

    2 Answers

    +1 vote
    G-sensor je verovatno izveddeno od Gyroscope - žiroskop na srpskom, sprava koja ima običaj da zadrži svoj horizontalan položaj, ili se u  njega vrati ako se izvede iz horizontalnog položaja. Žiroskop je razvijen i korišćen u podmornicama, za održavanje istih u horizontali. Bio je korišćen i u avionima, verujem da je izbačen odatle (ja ovo sve iz glave, nisam pitao ni wiki ni google pa su greške moguće, ali je smisao sigurno tačan).  Za izgled mehaničkog žiroskopa, vidi wiki commons, mada to je praktično čigra - znaš kako se ona uvek vrati u horizontalu kad je ostaviš da se vrti? E na tom principu je radio mehanički žiroskop.

    U telefonima je hardver, tačnije senzor, koji kaže operativnom sistemu u kom se položaju nalazi trenutno telefon, i u odnosu na to operativni daje komadnu grafičkoj karti kako da prikaže elemente na ekranu.

    Nagneš telefon, na primer okreneš ga u "landscape" i sadžaj ekrana se prilagodi položaju telefona. Ovo je zahvaljujući G-senzoru. Sve više aplikacija, i mnogi launcheri, koriste ovo da bi okretali sadržaj ekrana po položaju telefona, za razne igre koje se igraju obrtanjem telefona, za pregled fotografija, zoomiranje, pomeranje ikona sa ekrana na ekran (poslednji Samsungov Nature UI, retko uzaludna opcija inače) i slično.

    Kvar nisam siguran šta bi moglo da izazove - ali bi se manifestovao time što se sadržaj ekrana ne okrene kad bi morao, npr u Galeriji ili Browseru. Pad možda...
    by (13.5k points)
    +1 vote

    "U oblasti podešavanja telefona postoji i opcija kalibracija G-senzora što sam i učinio na svom HTC-u One S, mada mi nije jasno šta je u stvari dobijeno sa istom)"

    Kalibracijom podesavas sta ce ti biti default pozicija, trebalo bi da telefon bude paralelan sa zemljom kad kalibrises, jer ako ga drzis u ruci (normalno na zemlju) i kalibrises telefon ce uvek misliti da je zemlja "ispred" tebe ... ili ako stoji krivo prilikom kalibracije kasnije rotacija nece raditi dobro, ili ce cak rotirati na suprotnu stranu...svasta sam video...

    Znaci telefon treba da stavis na sto i da 2 baloncica podesis da budu u sredini i stisnes calibrate... 

    by (3.5k points)
    css adaptation by ::eboye::
    ...