• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    Obracam se pitanjem, vec drugi HTC kupujem, i nazalost u mojoj kuci je los prijem Telenor signala, pa se desava da telefon pokazuje mrezu, prijem 2-3 crte, a kad se pozovem sa drugog broja nedostupan sam. Sa sim karticom drugog operatera (Vip) nema problema. U pitanju su modeli Desire, i sada Sensation. Da li se problem moze resiti menjanjem CID-a na Telenor? Sada je u telefonu super CID, one sve 1111111111. Unapred zahvalan.
    in HTC Sensation by (120 points)

    1 Answer

    0 votes
    Ukratko, ne. Ne diraj SuperCID kad je vec tu. Nema korelacije izmedju kvaliteta signala i CID-a, CID pre moze da posluzi da se identifikuje i/ili zastiti neki servis / zabrani nesto, neces videti nikakav boljitak od promene CID-a.

    Ono sto ce mozda da pomogne (ako znas engleski - might hepl, pre nego may help) je promena RADIO. To ces lako da nadjes na xda-developers, ima koliko oces izvora. Muka je (imao sam i prodao Sensation) sto verovatno ni to nece da pomogne. Divno uglavnom-aluminijumsko kuciste koje je htc ugradio na Sensation ne pomaze mnogo kod prijema, meščini - meni je dosadilo da me ženin Samsung na WP7 na istoj mreži i na istom mestu uporno tuče kvalitetom signala, pa sam lepo prodao telefon i kupio Samsungov (ne WP, očigledno). I gle čuda, nemam više nikakvih problema. Sensation je ko i neki drugi htc telefoni - lep, al problematičan.
    by (13.5k points)
    0
    Ok, ja sam ustvari imao ideju da ga zakljucam na Telenor mrezu, dok ga koristim. Zato mi je potreban CID za Telenor Srbija, ako sam dobro shvatio.
    0
    Mislim da ti je za zakljucavanje na Telenor potreban RUU Telenora za htc Sensation, ali ja ne mogu da ga nadjem nigde - kao ni siguran CID (izgleda da je HTC_032, ali nemoj da me drzis za rec, prosto nisam uveren da je ovo tacno). Cini mi se, takodje, da ti samo postavljanje tacnog CID-a za Telenor nece zakljucati telefon na Telenor, kako zelis - u stvari, neces primetiti nikakvu razliku, osim ako resis da flashujes ROM drugog nekog operatera.

    To si resio da telefon vratis Telenoru pa zelis da ga rebrendiras? Ja drugo obrazlozenje ne vidim?
    0
    Ne zelim da vracam telefon operateru. Nabavio sam ga polovnog, dekodiranog pa nemam originalni rom tj CID. Sumnjam da mi prikazuje mrezu drugog operatera, tj. baznu stanicu, a u stvari je nedostupan.  Zato sam dosao na ideju da ga zakljucam na Telenor mrezu, da se to ne bi desavalo.
    0
    Razumem.

    Logika, ne znanje, govore (mi) sledece: to se ne desava (sta bi onda bilo u drzavama koje imaju po 10 operatera, kao ova u kojoj sam ja), a da se slucajno i desava - zakljucavanje na jednu mrezu ne bi pomoglo.

    eboye, ako citas ovo - cenili bi tvoje misljenje o ovome. Javlja mi se da znas vise od obojice o nacinu funkcionisanja GSM-a.
    0
    Ajd da pojasnim ... CID je, koliko se ja razumem Carrier ID ... Telenorov je HTC_032 ... bar je bio za DesireHD koji sam imao. Medjutim RUU-ovi za ovaj CID su svi WWE ... tako da ne verujem da je 032 iskljucivo za Telenor Srbija, vec za Telenor Europe ili sta vec.

    U svakom slucaju, menjanjem CID-a sigurno ne menjas kvalitet signala, kao sto je IvanP rekao. CID zakljucava (ili otkljucava) uredjaj na neku mrezu, tj. ukoliko ubacis karticu nekog drugog operatera u telefon, ako se ne poklapaju CID-ovi, on odbija da je prihvati. Takodje i kod primene OTA ili RUU update-a, on prepozna koji je CID i sprecava ili odobrava flash-ovanje kako ne bi flash-ovao npr. ROM/Firmware koji je predvidjen za npr. Azijsko trziste.

    Ono sto je IvanP napomenuo, RADIO ovde igra glavnu ulogu. Radio je taj koji softverski optimizuje kvalitet signala koji prijemnik hvata, tj. otklanja sum prilagodjen odredjenom podrucju ili mrezi. RADIO kontrolise sve wireless komunikacione "senzore" ... znaci GPS, GSM, 3G, WiFi itd.

    Ne znam koji RADIO bi bilo pametno da flash-ujes, moguce da je osoba koja je stavljala ROM na tvoj telefon flash-ovala neki Radio koji nije "savrsen" za nase podneblje ;)

    Ako imas S-OFF ... pretpostavljam da imas, ako nemas, otkljucaj telefon sa Revolutionary.io alatom i flash-uj neki Radio sa ovog treda:

    http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1178143

    E sad, nemoj da odmah nakon flash-ovanja ako je signal slab pomislis da ne valja Radio, sacekaj bar 4-5 sati da se telefon "skonta" ... Na kraju, zadrzi onaj koji ti najvise odgovara, a takodje ako koristis Sense ROM ... pogledaj koji Radio preporucuje developer istog ... takodje RIL ide paralelno sa Radio-om ali samo za Sense ROM-ove ... tako da pazi da budu u paru.

    Probaj ovu aplikaciju:

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sibbor.getril

    Probaj i bez flash-ovanja Radio-a ... moguce je da se Radio i RIL ne poklapaju i da je greska u tome. RIL je neka vrsta softverske veze izmedju Radio-a i ROM-a.

    Ako je ROM AOSP, AOKP itd. znaci bez Sense-a ... nemoj niposto na flash-ujes RIL ... jer samo mozes napraviti konfuziju i nestabilnost.

    U svakom slucaju ... obavezno prvo radi NAND backup pre nego sto bilo sta radis ... just in case ;) A skini i neki RUU WWE (World Wide Edition) da vratis ako nesto podje po zlu.

    Flash-ovanje Radio-a je veoma opasan posao, kao i menjanje CID-a ... tako da ako nisi siguran sta radis, ne bih se bas upustao u isti. Iako sam milion puta flash-ovao ROM-ove, svaki put kad flash-ujem Radio imam blagu drhtavicu u rukama dok to radim

    Obavezno proveri md5 radio-a, jer ako se ne poklapa sa onim koji je osoba koja ga je okacila, moze doci do ozbiljnih problema. Napola flash-ovan Radio moze dovesti do brick-ovanja telefona. Tako da, pamet u glavu ;)
    css adaptation by ::eboye::
    ...