• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    +1 vote

    Imam problem sa Xperiom mini.
    Pre izvesnog vremena uspeo sam da "pokvarim" bateriju tako što sam telefon punio sa punjačem od drugog aparata (mislim da je bio neki HTC ako nešto znači). Problem se manifestovao tako što je baterija dobila neku, aj da nazovem, blokadu.
    Naime kada ga stavim na punjač baterija se napuni recimo do 60% i tu stane, može da stoji 3 dana na punjaču ali se neće dalje ni puniti ni prazniti. To je trajalo nekih mesec dana, sve do prekljuljuče kada sam je sa nekih 15% posto preko noći stavio na punjač i ujutro na moje veliko iznenađenje zatekao ugašen telefon sa skroz ispražnjenom baterijom. Iako stoji ona munja na bateriji koja označava da je aparat povezan sa izvorom struje baterija tu struju ne prima. Pomislio sam da je do nje i danas kupio novu, pojačanu sa 1600 miliamper sati. Na moje veliko iznenađenje posle određenog vremena od momenta kada sam je stavio na punjač video sam da se ni ona ne puni. Dakle problem nije u bateriji, problem je u telefonu.
    Moje pitanje za upućene je u čemu može biti problem ? Pretpostavljam da nije hardverske prirode, jer telefon registruje punjač (ona munja na bateriji u gornjem levom ćošku kada je povezan sa punjačem). 
    Da li bi vraćanje na fabriča podešavanja (resetovanje) telefona moglo da popravi stvari ?

    in Sony Ericsson Xperia mini by (240 points)

    2 Answers

    +1 vote
    Ja bih ga definitivno resetovao na fabricka podesavanja, za pocetak. Telefon sad radi iskljucivo sa kablom?
    by (13.5k points)
    0
    Pa sada ni sa kablom neće da radi, odnosno kada ga stavim na punjač posle par minuta uspem da ga upalim i u stanju je da radi nekih 5 do 10 min i potom se ugasi. Znači da primi neku minimalnu količinu energije i potom "blokira".
    +1
    Ne znam da li je 5-10 min dovoljno da se zavrsi factory reset. Samo sam jednom to radio, ne secam se koliko traje. Druga varijanta, (root, custom recovery, reset battery stats) mi izgleda jos tanja sa sansama za uspeh...

    A da probas da nadjes servis neki u kraju, i da ih zamolis da ti dopune bateriju? Samo da je ubace u drugi telefon i dopune je? Pa onda da odradis factory reset? Ovo bi bilo na strani bezbednosti.
    0
    Ok. Pokušaću sutra da obiđem neki od servisa pa da pitam.
    Inače, ovu drugu varijantu mi je predložio jedan forumaš sa drugog virtuelnog mesta kao varijantu sa većim izgledima. Mada za mene je sve to dosta strano, samo površno razumem te stvari oko softvera pa me je frka da se u bilo šta upuštam. Pre godinu dana otpilike pokušavao sam da rootujem telefon, pa sam ga skoro ubio. Postupak je zahtevao otključavanje bootloadera i još milion drugih peripetija a za mene koji sam prvi put to radio sve je bilo jako teško. Uglavnom uspeo sam da ga zeznem, pa nije mogao da se upali. Na kraju sam uz pomoć jednog dobrog čoveka uspeo da ga oživim, čak sam ga i rootovao. Kada sam video da mi root ne donosi maltene ništa od onoga što mi treba, vratio sam ga u stanje kakvom je bio kada sam ga kupio.
    Da li misliš da bi mogla garancija da mi prođe sobzirom da mi je bootloader bio otključan ? Čak i onaj deo folije koji se prekriva test pointe je skinut, pa vrlo verovatno da bi i po tom mogli da posumnjaju da sam radio nešto što garancijom nije dozvoljeno.
    To pitam u slučaju da ako bih morao da ga nosim u servis. Zato bih i najviše voleo da sredim to nekako sam.
    +1
    "Druga varijanta" bi verovatno resila problem - muka je tih 5-10 minuta rada. Ne bih da zeznes nesto, a bojim se da se telefon ne iskljuci dok mu radis nesto sa sistemom - to ne bi obavezno zeznulo stvar ali bi povecalo sanse da se to desi.

    A servis... moja iskustva sa servisima su bas, bas losa. Naravno da moze i hoce da varira od servisa do servisa, al sta sam se ja gluposti naslusao o Androidu od nekih servisera.... jos se stresem kad se setim. Nista nemoj da rade na telefonu - samo im bateriju daj, plati ako treba samo da je dopune - nemoj da im objasnjavas ni zasto ni kako ni da im dajes telefon u ruke.

    Osim ako crkne, naravno, onda nemas izbora - a postoji sansa da se to desi. Nije velika, al postoji. U tom slucaju nece primetiti da je bootloader otkljucan - verovatno ce da menjaju maticnu, sumnjam da ti garancija prolazi, zbog folija preko srafica, ako sam ispravno razumeo skinute su.
    0
    Znači u drugu varijantu mogu da se upustim samo sa punim telefonom. Pokušaću da napunim sutra u toku dana pa onda da se pozabavim sa tim čačkanjem sistema.
    Da li možeš da mi daš neke smernice ili linkove on nekih uputstava po kojima bih to radio ?

    Što se servisa tiče, potpuno razumem o čemu pričaš i zato bih najrade i da ih izbegnem jer i sam sam imao loša iskustva sa njima. Mada ovaj put mislim da je stvar drugačija pošto sam po prvi put uzeo telefon preko operatora, tako da bih ga nosio u njihov servis (mislim da njihove telefone servisira ComTrade). Sve nešto kapiram da bi to ipak trebala da bude ozbiljnija priča jer ipak je velika i poznata firma u pitanju, a ne neki serviser koji drži lokal u nekom sokaku.

    Što se tiče folije nismo se razumeli. Ispod baterije se nalazi bela folija, odnosno papit (šta već). Ja sam mali deo koji prekriva test pointe (otprilike centimetar kvadratni) izrezao i sklonio. Možda bih mogao čak nešto i da nađem i prelepim preko toga da se ne vidi, jer stvarno je mala površina u pitanju.

    Da li mogu da skinem telefon sa punjača ? U njemu je nova baterija koja se očigledno ne puni, ali pošto joj je prvo "punjenje" plašim se da se ne napravi neka šteta na njoj.
    +1
    Da, za drugu varijantu je bolje da imas vise od 10% baterije (bar 30%, rekao bih, a ja vise volim preko 50%). Za servis, razumem, sa ozbiljnim servisima (srecom) nisam imao posla - svaki servis znaci kvar, nisam ih imao. Verovatno su ozbiljniji, kao sto kazes. Za taj papiric ispod baterije - nemam pojma. Ni sto si je skidao, ni mozes li da je zamenis, ni hoce li to smetati za garanciju - prosto nemam pojma, a ne izmislja mi se odgovor. I na kraju za skidanje telefona s punjaca - ako ne puni, iskljuci ga, skini sa punjaca, izvadi bateriju i nosi je u servis. Kad dopunis, vrati u telefon, konektuj prvo na njegov punjac da vidis puni li sad, ako ne, povezi na komp, probaj da prebacis licne podatke, pa odradi factory reset. Prvo ili dvestoto punjenje na litijum jonu - isto je, ne formiraju se litijum jonske baterije, to je vazilo za NiMh. Moram malo da radim pa da spavam tako da je ovo sve za veceras. Pozz.
    0
    Hvala ti mnogo na odgovorima. Pokušaću sutra za početak da napunim bateriju, pa da vidim šta i kako dalje. Vrlo verovatno ću i dalje tražiti pomoć, pa ako ti nije problem patroliraj ovih dana na ovom odeljku, pošto je očigledno da se razumeš i da mi tvoja pomoć može dosta značiti.
    Hvala još jednom!
    +1 vote
    Imao sam i ja isti takav problem, ali nije bilo do telefona nego do punjaca
    )
    Proveri ga njega...Probaj neki drugi.
    Pozz
    by (1.7k points)
    0
    Hvala na odgovoru.
    Jel ti telefon registrovao punjač kada ga povežeš (dal ti je bila prikazana ona munja na bateriji) ?
    +1
    Pokazivao je da se puni, a u stvari nije punio uopste, samo nesto malo dovoljno da se upali na 2 min.
    0
    Brate, hvala ti do neba. Promenio sam punjač i sve je u redu. Čak šta više izvalio sam da je problem u onom kablu, a ne u samom adapteru (pošto je punjač iz dva dela, kabal može da se koristi kao usb). Kada povežem telefon na usb, komp prepozna memorijsku i mogu da joj pristupim preko kompa, ali i dalje neće da puni, dok kao što rekoh na drugom punjaču puni bez problema. Stvarno nemam pojma o čemu je problem...

    Hvala ti još jednom...
    0
    meni ne pokazuje onu munju kad se puni
    css adaptation by ::eboye::
    ...