• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    Da li je bolje custom rom ili stock(originalni),drug ima isti telefon sa stock rom i njemu gotov nikad nema bagova,uvijek udje u igrice iz prve,nesecka dok kod mene retko kad nesecka uvijek nesto brljavi,a nemam puno aplikacija,ja imam 2.3.7 android u njega 2.3.4...

    Da li je sto je rotovan pa aplikacije rade nesto po sistemu pa zeznu ili? Menjo sam nekoliko romova posle nekog vremena krenu seckat u pocetku lepo rade...Cistim cache,history dalvik cache...
    in Operativni sistem by (1.8k points)
    0
    Ja sam skoro rootao telefon i greškom sam obrisao neku sistemsku aplikaciju pa sada ne mogu skidati aplikacije sa Google Playa, pa bi sada trebao ponovo ubaciti neki Rom. Šta misliš o ovom Romu pošto vidim da se razumiješ kada su Romovi u pitanju http://www.mediafire.com/?nhsb33cffocdl8r ? Telefon je LG L3 E400.

    1 Answer

    0 votes
    Ovo sve zavisi od developera ROMa. Tj. koliko je dobro optimizovan. U nekim slucajevima je bolji Stock u nekim Custom.

    Ne znam koji telefon imas, ali moje iskustvo je u vecini slucajeva sa HTC telefonima, pa cu pokusati da objasnim tu, moze se reflektovati i na ostale proizvodjace koji stavljaju svoj interfejs preko Vanilla Androida.

    Dakle, HTC ima Sense, Motorola MotoBlur, Samsung TouchWiz itd.

    U tom paketu stizu i aplikacije koje korisnik retko koristi, samim tim opterecuju sistem i usporavaju ga. Sam sistem je u vecni slucajeva dobro optimizovan i lepo radi, ali ima pozadinske procese (te aplikacije) koje uzimaju resurse.

    Kod HTC-a postoji nekoliko tipova Custom ROMova:

    Sense Custom ROM (uglavnom dodatne optimizacije ali zadrzavanje Sense interfejsa, izbacene neke aplikacije)

    AOKP / AOSP / MIUI (Ovde se radi o uzimanju Android Open Source Projekta i prilagodjavanju za taj model telefona, ubacivanje drajvera, otklanjanje bagova itd. tu ima mnogo vise posla za developere, pa samim tim potrebno je mnogo vise vremena da se Custom ROM dovede u stabilno stanje)

    Firefox OS Custom ROM, Ubuntu itd. (ovde se radi o portovanju nekog potpuno drugog operativnog sistema koji nije predvidjen za taj model telefona ili telefone uopste)

    E sad, kao sto sam rekao, AOSP jeste bolji, ali mora biti od proverenog developera, tj. nekog ko ima vise iskustva. Ako je neko skrpio novu verziju samo da bi se reklo da radi, to ne mora da znaci da je ta verzija u tom slucaju bolja.

    Postoje i neke druge stvari koje mogu da uspore telefon, a to su bagovite aplikacije gde developer ne gasi procese kad je to potrebno. Tu dolazi Greenify Root u pomoc koji stavlja aplikacije u stanje hibernacije kada se ne koriste. Ovo je odlicna aplikacija za one sa slabijim modelima telefona.

    Pogledaj uvek kad gledas Custom ROM sta pise pod: "What's working" i "What's not working", ako lista onoga sto ne radi ima vise stavki, u vecini slucajeva problem bas tu lezi. Developer je skrpio ROM i nije otklonio sve bagove. Takodje prelazak sa npr. 2.3.x Androida na 4.0.x ili 4.1.x ima posledice da trazi vise hardverske snage. Tako da, dzabe sto to radi, ako ne radi dovoljno brzo.
    by (49.5k points)
    0

    Imam Samsung Galaxy Fit S5670.

    Android 2.3.7

    Ovaj rom http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2167121

    Za aplikaciju Greenfity Root potreban 3.1+ android kod mene 2.3.7 a bas bi mi pomogla

    Koristio sam android 4.2.1 na ovom telefonu i radio je onako solidno...

    Da li postoji slicna aplikacija kao ovaj za android 2.3,dali je moguce napravit da se nadam da ce neko napravit?

    Sad sam pobriso malo aplikacija imam nekoliko sad radi ok

    Procesor kad klokujem na 804 max na ovom romu telefon se resetuje,a kad promenim onaj governors onda stoji ali nece neke aplikacije da otvori samo force close pise kameru i jos neke.

    Da li mozete mi naci neki rom ako vam nije mrsko da procesor moze se overklokovat na vise od 804...naprimer 900-950

    css adaptation by ::eboye::
    ...