• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    interesuje me dali postoji neki custom rom za ovaj model telefona, imam velikih problema sa koriscenjem istog. Naime wi fi radi veoma slabo, mobile data takodje, performanse telefona su ocajne....sa obzirom da je quad core s a512 rama, noviji chipset, trebao bi da gura Kitkat makar solidno....lagovanja su nenormalna....unapred hvala. inace root moze da se uradi sa kingroot aplikacijom.
    in Custom ROMovi by (120 points)

    1 Answer

    0 votes

    Paaa i ne bas.

    Kao prvo .. MT6572 tj Media Tek cip nije bas neki ... bez obzira sto je Quad Core, cip je dosta slab. Ali ajde da kazemo da bi KitKat trebao na njemu da radi "ok" ... dodatni problem je jako malo Ram memorije. 512 RAMa je poprilicno malo.

    Problem nije toliko u Androidu koliko u aplikacijama koje rade na istom. Postoje dve solucije (posto veoma veoma tesko da ces za MT uredjaj naci Custom ROM):

    1. Xposed, Greenify i Amplify

    Instaliraj Xposed (Nisam siguran, ali mislim da ce ti trebati Custom Recovery)

    http://repo.xposed.info/module/de.robv.android.xposed.installer

    Nije obavezno, ali dosta ce pomoci za sledece dve aplikacije

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.oasisfeng.greenify&hl=en

    Instaliraj Greenify sa gore navedenog linka. Zatim udji u podesavanja i stavi da radi u root ili xposed modu (ako uspes xposed da instaliras), zatim u samoj aplikaciji pobij sve aplikacije koje ne zahtevaju stalnu sinhronizaciju kao sto je SMS, Chat aplikacije, mail, itd.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ryansteckler.nlpunbounce&hl=en

    Amplify zahteva Xposed, ali ako ovo instaliras, baterija i performanse bi trebalo dosta da se poboljsaju.

    2. Ukloni sve Google aplikacije i servise

    Google aplikacije, Play Store, Play Services itd sisaju bas dosta RAM memorije. Generalno ROM na telefonu zauzima oko 200-300MB dok Google aplikacije znaju da budu i po 700MB. Jedino sto onda veliki broj aplikacija i igara nece hteti da rade, ali ce telefon biti upotrebljiv.

    ----------------------------------

    Iskreno ne bih isao na soluciju br. 2, ali ako ti je bitno da bude brz i stabilan a nije ti bitno da ti sve aplikacije rade, onda je ipak opcija.

    Xposed mislim da ces moci iz tog instalera da podignes bez recovery-a, ali obrati JAKO DOBRO paznju na arhitekturu (Arm, Arm64 etc.) kad biras sta instaliras da ne bi sjebao nesto. Ako to prodje, ubedjen sam da ces sa Greenify i Amplify uspeti da dovedes tel. u upotrebljivo stanje.

    Plus, instaliraj SD Maid https://srbodroid.com/recenzije/aplikacije/sd-maid-najbolja-aplikacija-za-ciscenje-nepotebnih-fajlova/

    i ukloni sve ostale aplikacije za ciscenje SD kartice, memorije i RAM memorije. Takodje obavezno ukloni Facebook i Facebook messenger posto oni uglavnom prave najveci problem.

    Takodje Viber zna da pravi dosta problema, tako da probaj i bez njega.

    by (49.5k points)
    +1
    hvala puno na odgovoru, ali ovaj gsmart  nije mediatek chipset...ovo je spreadtrum sc7731 chip...izgleda da je do roma koji i nije bas najbolje optimiziran...imao sam i slabije telefone od ovoga koji su radili daleko bolje. od custom roma nema nista...izgooglao sam ceo net ali nemam srece. Jos jednom hvala i topla preporuka svima da beze sto dalje od ovog modela, a i gsmart kao marke uopste...na moju srecu telefon sam dobio, nisam dao ni dinara, pa ajde prebolecu ;)
    css adaptation by ::eboye::
    ...