• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    prilikom pravljenja particije, u clockworku sam dobio pitanje koliku velicinu particije zelim, a onda mi je trazio da izaberem i koliki swap zelim, od ponudjenih sam imao i 0mb, pa onda 32, 64 itd.

    za sta sluzi taj swap i dali je bitno da bude sto veci ili  manji
    in Recovery i particije by (7.2k points)
    recategorized by

    1 Answer

    +1 vote
     
    Best answer
    SWAP particija sluzi kao virtualna ram memorija. Neki od Custom ROM-ova koriste ovu particiju ako je imaju. npr. imas pokrenuto 10-15 aplikacija i nemas dovoljno rama za njih, sistem prebacuje aplikacije iz ram memorije u swap kako bi oslobodio ram za one sto trenutno koristis, a one koje su u pozadini i nemaju potrebu za brzinom idu u swap.

    Sto vise swap memorije das, to ce vise biti prostora za ostale aplikacije, e sad, neki ROMovi ne koriste pun potencijal, tako da je nekad dovoljno i 32 ... ali ako stavis maksimalnu velicinu, neces puno izgubiti, a mozes dosta dobiti ;)
    by (49.5k points)
    0
    Ja ROM Manager ne palim vise nikad, sva 4 puta kad sam probao da ga koristim zeznuo je nesto. Definitivno recovery. YMMV.
    0
    Ok probacu malo kasnije da odradim to kako treba,,ali ako ne budem uspeo da povratim onaj 1 GB?? Neki predlog, nesto slicno?
    0
    Uspeces, nije mali problem upropastiti moderne memorijske kartice. Ako ne uspes iz recovery (a nema razloga da ne uspes), instaliraj virtualnu masinu pod imenom VMWare (besplatna) i pod njom Linux (besplatan) na svoj Windows, a onda na taj Linux instaliraj gparted software, koji vidi i fat i ext i kojim je elementarno jednostavno uraditi particionisanje.

    Bolje iz recovery, inace, jer odmah vidis rezultate na telefonu. Posle particionisanja i formatiranja, instaliraj na telefon Quick System Info, on ti lepo kaze da imas (ili nemas) EXT particiju i kolika je - obican file manager tipa Astro ili ES (ima ih na Play Store) vidi tvoj fat32 deo SD-a.

    I veliki ti je EXT od  1GB za karticu od  2GB, bolje 512MB (ili veca SD kartica). Sta mozes da stavis na 1GB SD-a?
    0
    Ok probacu i to, i nadam se da cu uspeti u tome, samo mene opet brine to sto mi nece videti fat 32 deo kartice...jer prvo me samo pita za SWAP, i posle za EXT a onaj ostatak nema...
    0
    nije neophodno da te pita, ostatak je fat32, vec sam objasnjavao.
    css adaptation by ::eboye::
    ...