• Register
Dobrodošli na Srbodroid P&O, gde možete postavljati pitanja i dobiti odgovore od drugih članova zajednice.
Najaktivniji članovi
ovog meseca:

    2.1k questions

    2.3k answers

    3.3k comments

    33.2k users

    0 votes
    prilikom pravljenja particije, u clockworku sam dobio pitanje koliku velicinu particije zelim, a onda mi je trazio da izaberem i koliki swap zelim, od ponudjenih sam imao i 0mb, pa onda 32, 64 itd.

    za sta sluzi taj swap i dali je bitno da bude sto veci ili  manji
    in Recovery i particije by (7.2k points)
    recategorized by

    1 Answer

    +1 vote
     
    Best answer
    SWAP particija sluzi kao virtualna ram memorija. Neki od Custom ROM-ova koriste ovu particiju ako je imaju. npr. imas pokrenuto 10-15 aplikacija i nemas dovoljno rama za njih, sistem prebacuje aplikacije iz ram memorije u swap kako bi oslobodio ram za one sto trenutno koristis, a one koje su u pozadini i nemaju potrebu za brzinom idu u swap.

    Sto vise swap memorije das, to ce vise biti prostora za ostale aplikacije, e sad, neki ROMovi ne koriste pun potencijal, tako da je nekad dovoljno i 32 ... ali ako stavis maksimalnu velicinu, neces puno izgubiti, a mozes dosta dobiti ;)
    by (49.5k points)
    0
    e hvala, nisam imao predstavu da je to tako
    0
    e sad sam se setio.... sto se tice swapa... jel je to takodje izdvojena particija kao sto je recimo ext, ili je to virtualna particija??? tj taj prostor koji ja stavim da bude swap, da li je on odvojen od normalne memorije kartice???
    0
    Da, ali nije bitno. Odvojena je, kao ext, pa ti SD=SWAP+EXT+FAT32, ali su poslednje dve u gigabajtima, a SWAP nesto sitno megabajta. Na hTC Desire savetovali su (za custom ROMove) SWAP=0,  a za hTC Sensation nemam predstavu, tu je i EXT=0 (dovoljno interne memorije pa nije neophodno) a SWAP.. treba mi Linux da proverim. Meni su rekli da SWAP sluzi da se instalira OTA update (na Desire bilo jos) - te da je zato nepotreban kad instaliras custom ROM - nema vajde od OTA ako imas custom ROM, i to je meni imalo smisla. E sad, nisam proveravao, pa ne tvdim da su mi rekli istinu.
    0
    Ja sam sve to isto pokusao da uradim, pitao me prvo za SWAP pa posle za EXT dok me za fat 32 nije ni pitao nista. E sad, u svom tom postupku uspeo sam da podelim karticu od 2 GB na pola stim sto sad imam samo 1 GB, dok se onaj drugi 1 GB sto je trebao da bude fat 32 izgubio... Zna li mozda neko zasto se to sve desilo tako???

    Inace htc desire ima stvarno malo memorije...barem sa 4.0.4 verzijom, negde se u svoj toj instalaciji pojede memorija, a neznam gde.
    0

    Могуће да те није питао за фат32, није могуће да се било шта "изгуби". Само нешта не видиш.  Претпостављам да не видиш ЕХТ партицију Њињдовзом, што је логично, очекивано и неизбежно. ЕХТ је Линух партиција, Њињдовз је не види (ко свиња небо, рекле би моје нишлије).

    Ако ипак не видиш ФАТ32 (а гледаш телефоном СД картицу), онда си погрешио приликом форматирања и доделио SWAP-у цео гигабајт, сасвим узалуд, а преостали гигабајт ЕХТ-у. Понови поступак, са другачијим вредностима (SWAP тражи 32 МЕГАБАЈТА, вичем да би направио разлику).

    Значи: SWAP=32 MB; EXT=1024MB, FAT32=остало, тј.1024-32=992MB (отприлике, јер бајтови нису декадне јединице)

     

    0
    A kako je bolje da se to sad odradi, iz sistem recovery-ja ili iz ROM menagera, posto sam instalirao ROM menager i pokusao sam da odatle formatiram particije i tu mi vidi samo 1 GB memorije....i tu me lepo pita hocu li EXT swap ili fat 32.
    0
    Ja ROM Manager ne palim vise nikad, sva 4 puta kad sam probao da ga koristim zeznuo je nesto. Definitivno recovery. YMMV.
    0
    Ok probacu malo kasnije da odradim to kako treba,,ali ako ne budem uspeo da povratim onaj 1 GB?? Neki predlog, nesto slicno?
    0
    Uspeces, nije mali problem upropastiti moderne memorijske kartice. Ako ne uspes iz recovery (a nema razloga da ne uspes), instaliraj virtualnu masinu pod imenom VMWare (besplatna) i pod njom Linux (besplatan) na svoj Windows, a onda na taj Linux instaliraj gparted software, koji vidi i fat i ext i kojim je elementarno jednostavno uraditi particionisanje.

    Bolje iz recovery, inace, jer odmah vidis rezultate na telefonu. Posle particionisanja i formatiranja, instaliraj na telefon Quick System Info, on ti lepo kaze da imas (ili nemas) EXT particiju i kolika je - obican file manager tipa Astro ili ES (ima ih na Play Store) vidi tvoj fat32 deo SD-a.

    I veliki ti je EXT od  1GB za karticu od  2GB, bolje 512MB (ili veca SD kartica). Sta mozes da stavis na 1GB SD-a?
    0
    Ok probacu i to, i nadam se da cu uspeti u tome, samo mene opet brine to sto mi nece videti fat 32 deo kartice...jer prvo me samo pita za SWAP, i posle za EXT a onaj ostatak nema...
    0
    nije neophodno da te pita, ostatak je fat32, vec sam objasnjavao.
    css adaptation by ::eboye::
    ...